Mäkelä Alu har arbetat med Unipro®:s skensystem för belysning i närmare tio år. Samarbetet inleddes när Unipro Oy valde att koncentrera sin skenproduktion till Alajärvi. Unipro Oy valde då Mäkelä Alu som partner för aluminiumproduktionen.
”Våra skensystem för belysning lanserades på marknaden 2009–2010, när vårt samarbete påbörjades. Vi hade en stark övertygelse om att tillsammans med Mäkelä Alu skulle vi kunna förbättra kvaliteten, produkttillförlitligheten och kostnadseffektiviteten. Vi har arbetat hårt och ihärdigt för att kunna genomföra dessa idéer och det gör vi fortfarande,” säger Mikko Heikkinen från Unipro.

En pålitlig partner är nödvändig i dessa tider med snabba förändringar

Belysningsskenorna är volymprodukter som tillverkas i stora kvantiteter, även när efterfrågan varierar. Skenorna används exempelvis till butiksbelysning där spotlights sätts fast på ljusskenorna.
”Branschen för elektronik produkter är föränderlig, leverantörerna måste kunna reagera och leverera snabbt. Detta skulle vi inte klara utan effektiva leveranser av aluminiumprofiler,” säger Heikkinen.

I flera år har Mäkelä Alu tillverkat och haft aluminiumprofiler i lager för Unipros behov, för att de skulle kunna beställa varor när det behövts. Systemet fungerade bra under en lång tid.
”Vi kom dock till slut till en punkt där vi ville öka automatiseringen och förbättra kostnadseffektiviteten ytterligare. Vi implementerade då tjänsten AluCallOff® i verksamheten. Automatiseringen säkerställer att vårt lager alltid har nödvändig mängd profiler,” säger Heikkinen.

De angivna parametrarna i AluCallOff® tar hand om beställningarna automatiskt.
”Detta minskar mängden arbete och kräver mindre bevakning eftersom varje batch inte behöver beställas separat. Vi rapporterar förbrukningen i AluCallOff® dagligen och Mäkelä Alu kan reagera proaktivt om det behövs, samt planera sin egen produktion. Det är en metod som gynnar båda företagen.”

Perfekt kvalitet uppnås tillsammans

Enligt Heikkinen är konkurrensfördelen med Unipro®:s skensystem för belysning den höga kvaliteten. Skendesignen är förfinad och kvaliteten märks direkt vid installationen.
”Vi strävar ständigt efter hög kvalitet. Förutom automatiseringen har det nära samarbetet med Mäkelä Alu varit viktigt för oss. Vi samarbetar inom utveckling, kommunicerar effektivt och hanterar förbättringsområden tillsammans. Vi har arbetat på detta sätt fram tills nu och kommer säkerligen att fortsätta med detta framöver.”

Snygga belysningsskenorna används också i restauranger.