Mäkelä Alun tehdasalue sijaitsee pienessä Luoma-ahon kylässä Etelä-Pohjanmaan Alajärvellä. Täällä olemme sijainneet jo yli 80 vuotta. Olemme erittäin ylpeitä sijaintipaikastamme etenkin nyt, sillä Suomen Kylät ry palkitsi hiljattain Luoma-ahon Vuoden kylänä 2019. Kuvassa kyläyhdistyksen aktiiveja ja keskellä Esko Mäkelä. Kuva: Henri Ruuska

Luoma-aho on elinvoimainen 350 asukkaan kylä, jossa työpaikkoja on enemmän kuin asukkaita. Kylällä on runsaasti teollisuus- ja palvelualojen yrityksiä. Mäkelä Alu osallistuu aktiivisesti kylän kehittämiseen yhtiömme omistajia myöten.

– Sijainti Luoma-aholla merkitsee meille paljon enemmän kuin logistisesti järkevän kulkuyhteyden varrella olemista. Pappani Fredrik Mäkelä perusti oman yrityksen Luoma-ahon kylään vuonna 1937. Isäni Esko jatkoi yritystoimintaa ja yli 80-vuotisen historian aikana olemme kasvaneet mittavasti ja nähneet monenlaisia vaiheita, sotavuosia ja taantumia, hyviä ja huonoja aikoja, kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Petri Mäkelä.

– Missiomme on luoda asiakkaalle kilpailukykyä. Missioomme on kuitenkin kirjattua myös tärkeä tavoitteemme luoda paikallista hyvinvointia. Olemme merkittävä toimija seudullamme ja työllistämme lähes 300 henkilöä. Paikalliselle kyläyhteisölle ja koko seudun elinkeinoelämälle roolimme on merkittävä. Teemme aina pitkäjänteisiä päätöksiä ja pyrimme sekä oman porukan että yhteisön ja koko seutukunnan kanssa tekemään työtä, jotta kaikki voisivat asua, elää ja yrittää täällä vielä seuraavankin 80 vuoden päästä, Petri jatkaa.

 

Puristinlinjamme tarina

Nuori Esko Mäkelä oli ostamassa ensimmäistä puristinlinjaa vuonna 1989 Saksassa. Kyseessä oli merkittävä kauppa sekä Mäkelä Aluelle että koneen myyneelle yritykselle. Kun kaupat oli solmittu, puhkesivat paikalla olleet saksalaiset liikekumppanit yllättäen suosionosoituksiin ja hurraa-huutoihin. Olipa tämä merkittävä kauppa, ajatteli Esko. Myöhemmin selvisi, että tuolla samalla hetkellä oli tapahtunut jotain muutakin merkittävää: Berliinin muuri murtui. Tuo hetki jäi kuitenkin tärkeäksi virstanpylvääksi myös Mäkelä Alun historiassa, sillä siitä alkoi uusi aikakausi: alumiiniprofiilien valmistus, joka jatkuu edelleen.

 

Tuotannon modernisointiin investoitu

Mäkelä Alu aloitti kolme vuotta sitten isot, noin 10 miljoonan euron investoinnit. Ensimmäisenä uudistettiin Eskon 30 vuotta sitten hankkima, hyvin palvellut alumiinipuristinlinja.

– Tällainen uudistus on merkittävä ja isotöinen. Vanha puristinlinja korvattiin kokonaan nykyaikaisella P4-puristinlinjakokonaisuudella. Näin merkittävän linjan täydellinen uudistus vaatii hyvää valmistelua ja ylösajoon useita viikkoja, kertoo tuotantojohtaja Tomi Pilbacka.

Uuden teknologian käyttöönotto ei ole aina helpoin tie. Taustalla on halu olla edelläkävijänä ja jatkuvan parantamisen ajattelu.

– Vuosien 2018 ja 2019 aikana uudistuksia jatkettiin investoimalla muun muassa korkeavarastoalueen toiminnallisuuteen ja uuteen maalaamoon. Panostamme myös aineettomiin investointeihin lisäkouluttamalla henkilökuntaa. Koko henkilöstön monitaitoisuus on tärkeässä roolissa yhtiön menestyksen kannalta, Pilbacka lisää.

Pintakäsittelyyn Mäkelässä on viime vuosina investoitu merkittävästi. Uusi maalaamo on avattu Voikkaalla ja myös anodisointilaitosta on modernisoitu. Luoma-aholla sijaitsevan maalaamon toiminnallisuutta on parannettu.

– Tavoitteemme on olla johtava alumiiniprofiilien pintakäsittelijä tarjoamalla asiakkaillemme kustannustehokkuutta muun muassa lisäpalveluiden kuten pintakäsitellyn profiilin varastoinnin muodossa, toteaa myyntijohtaja Mika Korkea-aho.