Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Uutiset

KORONAVIRUS JA TOIMINTAOHJEET TYÖPAIKALLE

Mäkelä Alu pyrkii seuraavilla toimenpiteillä ja ohjeistuksilla ehkäisemään ja suojaamaan koronaviruksen tarttumista henkilöstöömme ja rajoittamaan mahdollisen tartunnan vaikutukset minimaalisiksi.

Mäkelä Alu on asiakkaidemme kannalta erittäin kriittinen materiaalitoimittaja. Merkittävät tuotantokatkokset meillä johtavat nopeasti tuotantokatkoksiin myös asiakkaillamme. On siis todella tärkeätä, että toimimme tämän ohjeistuksen mukaan henkilöstömme terveyden sekä asiakkaidemme toiminnan turvaamiseksi. Olemme julkaisseet lisäohjeita 23.3. liittyen altistuksiin, karanteeniin ja poissaoloihin. Lisäohjeistus löytyy täältä.

Miten koronavirus tarttuu?

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Kun sairastunut yskii, puhuu ja aivastaa, hän tuottaa ilmaan pieniä pisaroita, joissa on tartunnanaiheuttajia. Nämä pisarat leviävät yleensä 1–2 metrin etäisyydelle sairastuneesta. Koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti näin pisaratartuntana lähikontaktissa. Ilmassa virukset eivät säily.

On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät kuitenkaan säily päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu.

Taudin itämisajaksi on arvioitu 2–12 päivää, keskimäärin noin 5 päivää.

Miten koronavirusta ehkäistään?

Koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja ehkäistään samalla tavoin, kuin muitakin hengitystieinfektioiden aiheuttajia.

  • Pidä kädet puhtaana. Pese kädet aina töihin tultuasi, ennen ruokailua ja poistuessasi työtehtävistäsi.
  • Paras tapa pestä kädet, on käyttää lämmintä vettä ja nestesaippuaa ainakin 20 sekunnin ajan. Liitteenä ohje.
  • Käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta, jos pesu vedellä ja nestesaippualla ei ole mahdollista.
  • Kun käytät alkoholipitoista käsihuuhdetta, ota kerralla määrä, jolla pystyt hieromaan kätesi kauttaaltaan.
  • Älä koskettele suojakäsineillä tai likaisilla käsillä kasvojasi suun, silmien ja nenän alueelta.
  • Yski ja aivasta hihaasi, älä kämmeneesi. Jos mahdollista, käytä kertakäyttöistä nenäliinaa. Laita käytetty liina roskiin ja pese kädet saippualla. Liitteenä ohje.

Miten toimia, jos epäilee sairastavansa/sairastaa koronavirusta? 

Infektioepäilyt ohjataan toistaiseksi erikoissairaanhoitoon. Uuden koronaviruksen aiheuttamaa infektiota tulisi epäillä, jos kehittyy hengitystieinfektion oireita kahden viikon kuluessa siitä, kun henkilö on ollut epidemia-alueella tai kontaktissa COVID-19-tartunnan saaneeseen henkilöön. Infektioepäilyssä on erittäin tärkeää, että yhteydenotto terveydenhuoltoon tapahtuu puhelimitse, jolloin annetaan ohjeet hoitoon hakeutumisesta. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella yhteydenotto tehdään numeroon 116117. Heti oireiden alettua on tärkeää välttää sosiaalisia kontakteja, kunnes on varmentunut, onko kyseessä COVID-19-tartunta.

Toimintaohjeita:

  • Pidä kädet puhtaana.
  • Yski tai aivasta hihaasi, älä kämmeneesi.
  • Virustartunnan nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta voidaan estää viruksen leviämistä.
  • Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä puhelinnumerosta 116117 annetaan tarkemmat ohjeet jatkotoimenpiteistä.
  • Jää sairastumistapauksessa kotiin, näin estät tartuttamasta työkavereitasi.
  • Epäilytapauksessa toimi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin antamien ohjeiden mukaan.
  • Ilmoita mahdollinen töistä poissaolo esimiehellesi puhelimitse. Koronavirusepäilyissä omailmoitusaikaa voidaan tarvittaessa jatkaa.
  • Suu-nenäsuojuksen käyttöä suositellaan yleisesti oireisille henkilöille, jotka joutuvat liikkumaan julkisilla paikoilla ja saattavat olla läheisessä kontaktissa toisiin henkilöihin.

Miten toimia, jos perheessäsi on henkilö, jolla on/epäillään koronavirusta?

  • Jos olet altistunut epäillyn koronavirustartuntahenkilön lähellä, soita Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin numeroon 116117 saadaksesi lisäohjeita jatkotoimenpiteistä ja altistumisen määrän selvittämisestä.
  • Ilmoita mahdollinen töistä poissaolo esimiehellesi puhelimitse, jos sinut ohjeistetaan pysyttelemään kotona.

Miten toimia, jos työpaikalla olevalla henkilöllä epäillään koronavirustartuntaa?

  • Ohjaa sairastunut huoneeseen tai alueelle, jossa hän ei tartuta muita, esim. neuvottelutila tai toimisto. Häneen voi olla yhteydessä puhelimella. Hän voi puhelimitse ottaa yhteyden Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin puhelinnumeroon 116117, sieltä annetaan tarkemmat ohjeet jatkotoimenpiteistä ja annetaan tarvittaessa ohjeet altistuneille.
  • Suu-nenäsuojuksen käyttöä suositellaan oireisille henkilöille, jotka joutuvat liikkumaan julkisilla paikoilla ja saattavat olla läheisessä kontaktissa toisiin henkilöihin.

 

Torjuntatoimet työpaikalla

1) Omailmoitusmenetelmä poissaoloissa, yhteydenotot puhelimitse esimiehelle. Tarvittaessa pidennetty poissaoloaika omailmoituksella.

2) Matkustaminen ja karanteeni

  •  Työmatkat eivät saa suuntautua epidemia-alueelle. Epidemia-alueella tarkoitetaan alueita, jossa esiintyy laajempia tartuntaketjuja. Tällä hetkellä epidemia-alueeksi määritellään Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea, Italia, Tirolin alueen hiihtokeskukset Itävallassa sekä Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltio. Tilannetta arvioidaan kuitenkin jatkuvasti. Tarkista ulkoministeriön verkkosivuilta uusimmat matkustustiedotteet.

  •  Myös vapaa-ajan matkustamista epidemia-alueelle tulee välttää.

  •  Työmatkustamista Suomessa ja Suomen ulkopuolelle pyritään minimoimaan/siirtämään lähitulevaisuudessa ja hyödynnetään ensisijaisesti sähköisiä kokoustyökaluja. 

  • THL:n ohjeet matkailijoille, Ulkoministeriön matkustustiedotteet, Ulkoministeriö on kehottanut välttämään kaikkea matkustamista koko maailmassa.

  • Karanteeniin henkilön voi määrätä vain tartuntatautilääkäri (Tartuntatautilaki 1227/2016).

  • Karanteeniin määrätyn työntekijän kanssa voidaan tarvittaessa sopia etätyöstä, jos se on mahdollista.

  • Epidemia-alueelta tulevia asiakkaita tai yhteistyökumppaneita ei toistaiseksi oteta työpaikalla vastaan.

3) Sosiaali- ja pukutilojen käyttö

  •  Mahdollisissa sairastumistapauksissa välttääksemme koronaviruksen leviämistä muille osastoille ja pitääksemme altistuvien henkilöiden lukumäärän mahdollisimman vähäisenä, teemme seuraavat muutokset sosiaali- ja pukutilojen käyttöön:

    ANODISOINTI, PYSTY- JA VAAKAMAALAAMO JA VALIMO:
    Valimossa ja pintakäsittelyssä otamme vanhat pukutilat käyttöön. Pintakäsittelyn henkilöstö saa kulkea vanhoihin pukutiloihin omissa siviilivaatteissaan tämän poikkeustilanteen ajan, sovittuja reittejä pitkin parkkipaikalta, siten että EI kuljeta uusien sosiaalitilojen kautta.

    Lindströmin työvaatelokerolla ja pesulaan menevällä keräyskaapilla voi tarvittaessa käydä työpäivän aikana (muulloin kuin vuorojen vaihdon yhteydessä).

    PURISTIN, TKH, HUOLTO, PAKKAAMO JA LAATU:
    Näiden osastojen henkilöstöt jatkavat uusien sosiaalitilojen 1 ja 2 käyttöä nykyisen ohjeen mukaisesti.

4) Muut varautumistoimenpiteet

  • Koronavirusepäilyissä tehdään etätöitä, jos se on työtehtävien puitteissa mahdollista.
  • Vain välttämättömät kokoukset pidetään, joissa on oltava fyysisesti läsnä. Jos mahdollista, suositaan virtuaalikokouksia ja sähköisiä yhteyksiä.
  • Vältetään toistaiseksi kättelyä.

LIITTEET:

Ohje käsien pesuun

Yski oikein -ohje

LISÄTIETOJA:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19

https://www.ttl.fi/toimintaohje-tyontekijoille-wuhanin-koronaviruksen-tartunnan-ehkaisyyn/

Tuoreimmat artikkelit

Arkistot

Archives

Ota yhteyttä

    Kysy, kerro, pyydä tarjousta tai ehdota tapaamista!